Praktijkvoorbeeld van Podozorg Hoorn-Centrum

“Maarten? Dat is een tophockeyer, pap. Die gast is een kast. Supergoed, net als Mink van de Weerden”. Ik moest even nadenken… een kast..?

Maarten is inderdaad een goedgebouwde atleet, superfit en behoorlijk breed. Iets wat kennelijk in Instagram-taal ‘een kast’ heet. “Ziet u”, zei Maarten op mijn spreekuur. “Ik heb last van mijn enkel”, wijzend naar zijn achillespees. “Volgens de fysiotherapeut is de achillespees gezond en niet verdikt. Ook de aanhechting is goed. Eigenlijk konden ze niets vinden.”

Maarten vertelt dat hij voornamelijk tijdens het sporten last heeft maar vooral de dag erna is zijn enkel pijnlijk en stijf. Ook heeft hij soms ’s nachts pijn.

De boosdoener is snel gevonden: overbelasting

Maarten legt uit dat hij de laatste weken langere afstanden is gaan hardlopen en om nog meer conditie op te bouwen vier á vijf keer per week shuttle runs traint. Vaak nog na de training met zijn team. Naast het hockeyen rijdt Maarten vaak nog twee keer per week paard. Kast of niet… Maarten heeft zijn enkel overbelast en heeft een slijmbeursontsteking in zijn hiel net achter de achillespees.

Een retrocalcaneaire bursitis

Tussen de achillespees en het hielbeen zit een klein zakje (ook wel slijmbeurs of bursa genoemd) gevuld met vloeistof. Deze zorgt er voor dat de pees soepel over het bot glijdt. We hebben er vele in ons lichaam. Onder slechte omstandigheden (vaak overbelasting) gaan ze ontsteken. Dit heet een bursitis.

Een kast met hielpijn

De achillespees zelf is vaak nog gezond en ook de aanhechting hoeft niet te zijn aangedaan. Er is een eenvoudige test (de zogenaamde squeeze-test) om een slijmbeursontsteking in de hiel vast te stellen. Knijp met duim en wijsvinger net boven het hielbeen in de achillespees. Dit voelt bij een bursitis pijnlijk aan. In dit geval maakt de podoloog een echo en de bursitis is goed te zien.

Een kast met hielpijn
Op de echo is de bursitis goed te zien

Behandeling van een retrocalcaneaire bursitis

De volgende behandelingen kunnen Maartens klachten verhelpen:

  • Neem de klachten serieus, het gaat niet over met ‘een paar daagjes rust’.
  • Zorg in ieder geval voor goede sportschoenen, dit is de basis.
  • De fysiotherapeut kan met u excentrische oefeningen doen voor de achillespees.
  • De podoloog maakt voor u steunzooltjes met een hakverhoging en eventueel een correctie van de hielstand.
  • Neem rust, verminder de trainingsintensiteit!

In de meeste gevallen is dit voldoende. Wanneer dit echter niet helpt en de bursitis dreigt chronisch te worden, kan de arts de voet in het gips zetten of een corticosteroïden injectie geven. Als een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan met een operatie de ontstoken slijmbeurs weggehaald worden.

Vind een praktijk

Heeft u last van retrocalcaneaire bursitis? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland