Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Henriëtte

“Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

Wees bedacht op wondroos!

Scherp begrensde rode plek op de huid

Heeft u een wondje aan de voet of het been, een scherp begrensde rode plek op de huid en koorts? Wees bedacht op wondroos! Wondroos oftewel belroos is een acute ontsteking van de diepe lagen van de huid en het onderhuidse weefsel. De medische benaming is erysipelas. De oorzaak ligt in het feit dat een bacterie via een wondje in de huid terecht komt, meestal zijn het streptokokken of stafylokokken. Dit wondje hoeft maar onbeduidend klein te zijn, bijvoorbeeld een kloofje tussen de tenen.

Voorbeeld van wondroos
Voorbeeld van wondroos
Bron: Wikipedia

Symptomen van wondroos

Wondroos treedt meestal op aan het onderbeen en kenmerkt zich door de scherp begrensde rode huid. Het been is warm, glanzend, dik en pijnlijk. Andere symptomen zijn:

  • (Hoge) koorts
  • Vermoeidheid
  • Braken
  • Flauwvallen

Kortom, men voelt zich ziek.

Behandeling van wondroos

Aangezien wondroos besmettelijk blijkt, is een goede hygiëne erg belangrijk. De behandeling bestaat uit antibiotica, het been rust geven en zwachtelen. Daarna kan een elastische kous worden voorgeschreven.

Als wondroos niet tijdig wordt behandeld, kunnen complicaties zoals bloedvergiftiging optreden. Sommige mensen lijken extra gevoelig voor wondroos te zijn en dan kan de infectie na behandeling weer terugkeren.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.