Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bart

“Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

Vermoeide benen en een staand beroep?

Steunkousen kunnen u helpen!

Het zijn medische hulpmiddelen, die behoren bij compressietherapie. Genoemde kousen compenseren het functieverlies van bloedvaten en/of lymfevaten. Door deze therapie wordt de verwijding van de vaatwanden tegen gegaan, zodat de aderkleppen weer sluiten en de bloedstroom naar het hart wordt ondersteund. De afnemende druk, vanaf enkel richting bovenbeen, stimuleert namelijk de doorbloeding en afvoer van vocht.

Vergoeding van steunkousen

Therapeutische elastische kousen worden voorgeschreven door de arts. De vergoeding van deze kousen behoort tot het basispakket, waarbij u rekening moet houden met het verplicht eigen risico.

Steunkousen kunnen u helpen!

Aanmeten van steunkousen

De benen dienen bij het aanmeten oedeem(=vocht)vrij te zijn, soms is eerst zwachtelen hiervoor noodzakelijk. Elastische kousen worden daarom ’s morgens aangemeten. De kousen draagt u alleen overdag, in horizontale ligging is de druk namelijk te zwaar. Therapeutisch elastische kousen zijn er in verschillende materialen, kleuren, maten en uitvoering. Afhankelijk van uw medische indicatie en de verwijzing wordt gekeken wat voor u de best passende kousen zijn. De levertijd van de kousen bedraagt 5 à 10 werkdagen.

Aantrekken van steunkousen

Trek de kousen indien mogelijk ’s morgens direct na het opstaan aan:

  1. Steek uw hand van bovenaf in de kous en keer de voet van de kous binnenstebuiten, het voetgedeelte blijft dus in de kous.
  2. Trek het voetgedeelte voorzichtig over de voet tot aan de wreef.
  3. Breng de kous tot over de hiel.
  4. Sla de bovenrand bij de enkel om en trek aan dit dubbelgeslagen stuk breiwerk de kous zo hoog mogelijk op. Herhaal dit net zo vaak als nodig is, totdat de kous goed zit.
  5. Sla het omgeslagen deel van de kous terug en verdeel de kous over het been.

U doet de kousen ’s avonds voor het naar bed gaan weer uit. Heeft u éénmaal het geheim van het dragen ontdekt, dan wilt u niet meer zonder!

Benieuwd of steunkousen u kunnen helpen?

Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.