Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Nancy

“Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

De juiste sportschoen voor de vrouwelijke voet

Gezonde voeten, gezond sporten

Ben jij een sportieve vrouw tussen de 30 en 65 jaar en op zoek naar de perfecte sportschoenen voor tijdens het sporten? Dan ben je niet alleen! Het is namelijk van groot belang om sportschoenen te dragen die aansluiten bij de behoeften van jouw voeten. Er zijn zoveel verschillende soorten sportschoenen op de markt, die allemaal beweren de perfecte pasvormen ondersteuning te bieden voor sportende vrouw.

Maar wat maakt een sportschoen nu echt geschikt voor deze groep? Het antwoord ligt in de anatomie van de vrouwelijke voet en de impact van sportactiviteiten op het lichaam. In deze publicatie vind je een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste sportschoenen.

Rekening houden met anatomische verschillen

Veel sportschoenen zijn ontworpen op basis van een mannenvoet. Echter, vrouwen hebben vaak bredere voorvoeten, een hogere wreef en een kleinere hiel. Om deze reden is het belangrijk om op zoek te gaan naar sportschoenen die speciaal zijn ontworpen voor vrouwen en dus rekening houden met deze anatomische verschillen1.

5 tips voor het kiezen van de juiste sportschoen

Gelukkig zijn er steeds meer sportmerken die zich richten op het ontwikkelen van schoenen voor vrouwen die hoge eisen stellen aan comfort en ondersteuning. We geven je hieronder graag een aantal tips voor het kiezen van de juiste sportschoen.

1. Kies voor een schoen met stabiliteit en steun

Stabiliteit en (zijdelingse) steun voor de voet bij veel sporten is cruciaal, zorg voor een schoen die in de hiel goed aansluit en let op dat de tenen niet over elkaar komen te liggen als je de schoen dicht hebt.

2. Kies voor een schoen die speciaal is ontworpen voor vrouwen

Juist omdat de damesvoet gemiddeld een andere voetvorm heeft en een ander type voetboog dan mannen. Om afschuifkrachten te voorkomen in dwarsrichting en voor achterwaarts moeten de schoen een goed slot hebben. Dat betekent dat als je loopt met de veters los de schoen al goed aan de voet blijft zitten.

3. Kies de schoen die hoort bij het type sport dat u gaat beoefenen

Zo hebben hardloopschoenen bijvoorbeeld andere eigenschappen dan schoenen die geschikt zijn voor aerobics. Gelukkig komen er steeds meer sportschoenen beschikbaar op dames leesten, speciaal ingericht voor elke specifieke tak van sport.

4. Let vooral op de breedte

De breedte van een sportschoen is net zo belangrijk als de maat. Dames hebben over het algemeen smallere voeten dan mannen, dus let op de breedte van de schoen en kies een model dat specifiek ontworpen is voor vrouwenvoeten.

5. Ondersteuning

Voeten kunnen behoefte hebben aan schoenen die ondersteuning bieden. Het is dus belangrijk om te kijken naar schoenen die een goede demping bieden en een stevige grip hebben. Dit zal ervoor zorgen dat de voet comfortabel kan bewegen tijdens het sporten en minder blessures op loopt.

Gezonde voeten, gezond sporten

Veel sportschoenen zijn ontworpen op basis van een mannenvoet. Echter, vrouwen hebben vaak bredere voorvoeten, een hogere wreef en een kleinere hiel. Het dragen van ongeschikte sportschoenen kan daarom voetklachten veroorzaken.

Laat je adviseren

Het aanmeten van de juiste sportschoenen kan een wereld van verschil maken voor jouw voeten. Laat je daarom altijd goed adviseren bij de aankoop van nieuwe schoenen.

Sportsteunzolen

Als er verschil zit tussen de linkervoet en de rechter voet, of als er klachten optreden tijdens of na het sporten kan een registerpodoloog soms het verschil maken. Het landschap waarop de voet loopt binnen in de sportschoen kan individueel worden aangepast. Dit kan het verschil maken een de belastbaarheid van de voet en daarmee in de prestaties tijdens het sporten. Een registerpodoloog kan sportsteunzolen ontwerpen, geschikt voor het doel wat je nastreeft. Dat kan zijn prestatieverbetering of klachtenvermindering. Of allebei.

Investeer in goede schoenen en voorkom hiermee voetproblemen. Zo kun je zonder zorgen en met plezier sporten!

Vind een praktijk

Ben je benieuwd of jouw sportschoenen geschikt zijn voor jouw voeten? Onze Podozorgers staan voor je klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij jou in de buurt.

Vind een praktijk

1 Wunderlich RE, Cavanagh PR. Gender differences in adult foot shape: implications for shoe design. Medicine and science in sports and exercise. 2001;33(4):605-11.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.