Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Daniël

“Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

Last van een ingegroeide teennagel?

Een bijzonder pijnlijk probleem met meerdere oorzaken

In mijn praktijk in Middelburg waar ik behalve als (register) podoloog ook werkzaam ben als pedicure, krijg ik regelmatig cliënten met ingroeiende teennagels op consult. Vaak ligt de oorzaak van deze pijnlijke klacht in externe factoren. Het plaatsen van bijvoorbeeld een nagelbeugel heeft dan ook geen enkele zin als de oorzaak van de pijn niet duidelijk is. Pas wanneer deze is achterhaald kan er naar een oplossing worden gezocht die per situatie verschillend zal zijn.

De schoen als oorzaak

De vorm van de schoen

Vandaag de dag moeten schoenen behalve functioneel ook vooral modieus zijn. Dit gaat helaas niet altijd samen met een juiste pasvorm. Na het ontbloten van de voeten kijk ik dan ook allereerst naar het schoeisel waar mijn bezoek(st)er op naar de praktijk is gekomen. Vervolgens vraag ik of dit de schoenen zijn waar men het meest op loopt. Het ligt namelijk voor de hand dat voor deze gelegenheid een minder knellend paar is aangetrokken. Ik kijk naar de vorm. Is deze plat of puntig en is het wel de juiste maat?

In het geval van de puntschoen is men maar al te vaak geneigd een te kleine schoen te kopen. Een handig hulpmiddel om het probleem goed zichtbaar te maken voor de cliënt is om in dit geval de binnenzool uit de schoen te halen. Vervolgens wordt de voet op de binnenzool geplaats. Uitpuilende tenen maken vaak meer duidelijk dan een lang verhaal. Het mag duidelijk zijn dat een schoen waarbij de tenen in een punt worden geperst verantwoordelijk kan zijn voor vele klachten o.a. voor pijn aan de binnenzijde van de grote teen.

Ook een te platte neus kan de oorzaak zijn van pijnklachten. Zeker wanneer de grote teen wat naar boven gericht staat (de zogenaamde jubelteen) is een probleem met de nagel van de grote teen eerder regel dan uitzondering. Een hogere teen box of een neus van rekbaar materiaal zoals bijvoorbeeld stretchleer kan uitkomst bieden. Bedenk bij de aanschaf van een modieuze schoen dat daar waar een sierstiksel loopt geen mogelijkheid tot rek bestaat.

Last van een ingegroeide teennagel?

Het materiaal

Behalve het feit dat harde stiknaden bij de tenen moet worden vermeden is ook het materiaal waarvan de schoen gemaakt is van groot belang. Pas op voor schoenen van op leer lijkende synthetische materialen. Als deze schoenen ook maar iets te krap zijn of wrijving geven zorgt deze combinatie voor kapotte, pijnlijke tenen in een broeiende, slecht geventileerde omgeving. Problemen gegarandeerd!

De afwikkeling als oorzaak

Hier is de expertise van de (register) podoloog of podotherapeut nodig! Wanneer bij het lopen tijdens de afzetfase de grote teen te veel naar binnen draait (voor de rechter voet is dit ‘tegen de klok in’) zien we het volgende. De binnenzijde van de grote teen nagel wordt tegen de grond geduwd en de buitenzijde tegen de bovenkant van de neus van de schoen.

Last van een ingegroeide teennagel?

Vaak kun je al aan de vorm van de teen zien dat de oorzaak in de afwikkeling ligt. Wanneer je de grote teen bekijkt heeft deze een vorm van een soort driehoek i.p.v. een rechthoek. De korte zijde ligt aan de binnenkant van de voet en de lange zijde aan de buitenkant.

Ook zit er vaak eelt aan de binnenkant van de grote teen. Deze wordt veroorzaakt door de wrijving bij het draaien over de teen tijdens het lopen. Een op maat gemaakte steunzool kan in dit geval het verschil maken en deze pijnlijke aandoening verhelpen.

Vind een praktijk

Een ingroeiende teennagel kan net zoveel oorzaken als oplossingen hebben. Om te bepalen wat in uw geval het beste is, bezoek dan één van de bij Podozorg aangesloten (register) podologen en podotherapeuten. Wij zoeken voor u naar de beste oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.