Echografisch onderzoek

Waar denkt u als eerste aan bij echo-onderzoek? Kleine kans dat u daarbij aan voeten denkt. Wist u dat er podologen zijn die zich gespecialiseerd hebben in echo-onderzoek van voet en enkel? Als de oorzaak van uw klacht onduidelijk is of als de behandeling van uw klacht niet voldoende verlichting geeft, dan kan een aanvullend onderzoek met echografie mogelijk wel het juiste inzicht geven voor een effectieve behandeling.

Nieuwe technieken

Natuurlijk weet u dat echografie wordt ingezet bij onderzoek naar het ongeboren kind of bijvoorbeeld bij orgaanonderzoek. Slechts weinig mensen weten dat echo-onderzoek ook belangrijke informatie kan opleveren bij het behandelen van voet- en enkelklachten. Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd want echografisch onderzoek bij voet- en enkelklachten is relatief nieuw.

Echo-onderzoek laat dingen zien die bij röntgenonderzoek verborgen blijven

Geluidsgolven maken afbeeldingen op het scherm

Tijdens het onderzoek plaatst een echografist een deel van het echoapparaat tegen de huid. Dit echoapparaat zendt geluidsgolven het lichaam in. Een geluidsgolf geeft een echo als deze weerkaatst in het lichaam. Bijvoorbeeld als de geluidsgolf overgaat van de ene structuur in de andere structuur. Zo is er onder andere verschil in echo tussen pezen, spieren en botten.

Het echoapparaat vangt deze terugkomende echo’s op en geeft ze door aan een computer. Deze computer is ervoor gemaakt om razendsnel veel echo’s te verwerken tot een beeld op de monitor. Zo ontstaan er afbeeldingen van de structuren in bijvoorbeeld de voet of enkel en kan de echografist in uw lichaam kijken.

Echo-onderzoek laat dingen zien die bij röntgenonderzoek verborgen blijven

Een röntgenfoto laat vooral afwijkingen in botten zien. Maar bij veel voet- en enkelklachten veroorzaken niet de botten het probleem, maar juist de weke delen eromheen zoals pezen, spieren, kapsel en zenuwen. Deze weke delen zijn veel beter zichtbaar door echo-onderzoek en er kunnen zelfs oorzaken van klachten gevonden worden die zonder echografie verborgen zouden blijven.

Bovendien is het echo-onderzoek een dynamisch onderzoek. Dat betekent dat u tijdens het echo-onderzoek de voet en enkel mag bewegen. Zo ontvangen we veel informatie over uw voet om de juiste diagnose te stellen. In het onderstaande filmpje kunt u dit goed zien:

Zelf begrijpen wat het probleem is

Een groot voordeel van echo-onderzoek is dat u zelf kunt meekijken. Uw echografist kan u uitleggen wat er op de monitor te zien is. Het voordeel daarvan is, is dat u daarna vaak veel beter begrijpt wat er met uw voet of enkel aan de hand is. Als door het echo-onderzoek de oorzaak van de pijn duidelijk is, is het veel makkelijker om een goede behandeling in te zetten.

Niet iedereen met een echoapparaat is een goede echografist

Met echo-onderzoek kunnen we in uw voet kijken. Het herkennen van de structuren in de voet is al een vak op zich maar het herkennen en op de juiste manier interpreteren van de beelden is pas echt specialistenwerk.

De aanschaf van echoapparatuur wordt steeds goedkoper waardoor steeds meer mensen ermee werken. Maar lang niet iedereen is bereid om er een studie voor te volgen. En lang niet iedereen is in de gelegenheid om stage te lopen bij een ervaren collega.

Dat maakt dat er steeds meer echo’s worden gemaakt door mensen die er geen verstand van hebben. Echobeelden op de juiste manier interpreteren is vakwerk voor ervaren en goed opgeleide echografisten. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en met die diagnose kan de podoloog de juiste therapie bepalen.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu