Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Adrie

“Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

Hardlopen met platvoeten

“Zijn mijn platte voeten geschikt om te hardlopen?”

Deze vraag werd mij afgelopen week gesteld. Belangrijk bij deze vraag is dat je pas na een analyse van de voeten, de huidige hardloopschoenen, de manier van lopen en de belastbaarheid van de betreffende persoon kunt zeggen of het inderdaad verantwoord is om te gaan hardlopen. Dit geldt eigenlijk voor ieder voettype.

De juiste ondersteuning voor meer stabiliteit

Een platte voet is plat en daar staat het hele lichaam op. Afhankelijk van de stabiliteit van de voet kun je zien of er toch nog compensatiebewegingen optreden. Bij mijn patiënt was er ook nog sprake van een hallux valgus aan beide voeten. Mogelijk nog meer instabiliteit. Op zich is het goed mogelijk om deze voet door middel van de juiste ondersteuning toch de benodigde stabiliteit te geven. Dit in combinatie met de juiste hardloopschoen. Dit is een manier van oplossingsgericht en klachtgericht handelen.

Maar wat kun je nog meer doen?

Steun geven aan de voeten heeft een positieve invloed op de rest van het lichaam. Je gaat beter staan in de enkels, knieën, heupen, schouders en de nek. Maar hoe reageren de spieren en gewrichten hier op? Kun je bijvoorbeeld door eerst je spieren in het lichaam te trainen meer stabiliteit in je voeten krijgen? Is dit een vorm van preventief handelen? Wanneer ik zorg dat mijn spieren zó goed getraind zijn zodat ik belastbaar genoeg ben voor de belasting die ik wil gaan doen, dan heb ik al een groot deel van mijn stabiliteit en belastbaarheid voor elkaar. Dan zijn de steunzolen in combinatie met de juiste hardloopschoenen “hulpmiddelen” om mijn favoriete sport te kunnen uitoefenen.

En hoe bouw je een bepaalde belasting op? Ga je meteen beginnen met hardlopen of begin je eerst met wandelen totdat je een bepaalde afstand klachtenvrij kunt wandelen? Hierdoor train je de belastbaarheid van de spieren en gewrichten op een veel rustigere en verantwoordelijke manier. Je kunt ook een combinatie van trainingen doen.

Samenwerking met de sportfysiotherapeut

Hoe weet je nu of je wel de juiste oefeningen doet? Het is belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen de sportfysiotherapeut en de register (sport)podoloog Zij kunnen je goed op weg helpen.

Vind een praktijk

Ben je benieuwd wat de podologen van Podozorg Nederland voor jouw hardloopactiviteiten kunnen betekenen? Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij jou in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.