Oefeningen voor de pijnlijke voet

Verlies van voetvorm en voetfunctie kan leiden tot voetklachten. We kennen allemaal het belang van trainen en bewegen om gezond te blijven. Nu is de “core-stability” een algemeen begrip in de trainingswereld. Uit onderzoek is gebleken dat alleen het trainen van de kracht in buik- en rugspieren niet altijd leidt tot herstel van rugklachten maar dat ook de kleine buik- en rugspieren van groot belang zijn. Sinds kort weten we dat dit ook voor de voeten geldt.

Kleine voetspieren

De kleine spieren in de kern van je voeten (de zogenaamde intrinsieke voetspieren) hebben een grote invloed op je loophouding en het trainen van deze spieren kan klachten voorkomen of verminderen. Deze spieren helpen bij de landing en de voetafzet.

In de sportwereld is allang bekend dat de rompstabiliteit een belangrijke rol speelt bij het voorkomen en genezen van klachten. Gerichte spierversterkende oefeningen voor je romp blijken heel effectief te zijn. Nu is er onderzocht of dit ook geldt voor de voeten. Onderzoek toont aan dat het versterken van je kleine spieren in de kern van de voeten gunstig is voor het in stand houden van onder andere de voetboog. Als de intrinsieke voetspieren niet goed functioneren wordt “het fundament” onstabiel en raakt uit balans. Veel voetproblemen ontstaan hierdoor. Ook kan het zijn dat klachten hierdoor niet voldoende herstellen.

Foot core training

Het belang van voetboogspieren is ondergewaardeerd en wordt vaak genegeerd door onderzoekers of specialisten. Je ziet ze te weinig terug in revalidatieprogramma’s.

Steunzolen overbodig?

Het blijkt dat voor veel voetklachten, voetstand- of houdingsproblemen steunzolen een zeer geschikte en soms noodzakelijke oplossing zijn. Pijnlijke voeten of enkels die ondanks steunzolen en eerdere behandelingen niet voldoende hebben geholpen, kunnen profijt hebben bij het inzetten van voetentraining. Uit onderzoek is gebleken dat een gecombineerde aanpak veelal betere resultaten geeft.

Voor wie geschikt?

Voetentraining is geschikt voor zeer uiteenlopende doeleinden. U kunt denken aan:

  • Peesproblemen in de voet of enkel
  • Enkelinstabiliteit
  • Voorvoetklachten (klauwtenen/hamertenen/ hallux valgus/ vetkamerproblemen)
  • Hielspoorklachten
  • Diabetische of reumatische voet
  • Stressfracturen
  • Chronische pijn zonder duidelijke oorzaak
  • Scheenbeenklachten

Blootvoets gaan

Ook blote voetentraining draagt bij aan een betere functie van de voet. Uit onderzoek blijkt dat tijdens het gaan op blote voeten de impact van de hiellanding lager is en de krachten op de voorvoet bij de afzet afnemen. Dit in tegenstelling tot het lopen op schoenen. Deze conclusie ondersteunt de gedachte dat het lopen op blote voeten gezond is en klachten kan voorkomen of verminderen.

Vind een praktijk

Ga goed voorbereid aan de slag. Raadpleeg uw registerpodoloog voor een gericht advies. Niet alle voetklachten zijn geschikt om “zomaar” op blote voeten te gaan lopen. Zet de eerste stap naar een sterkere voet en ontwikkel een gezondere voet!

Vind een praktijk

Literatuur:

Core Training: Stabilizing the Confusion Mark D. Faries and Mike Greenwood, PhD, CSCS,* D; FNSCA Baylor University, Waco, Texas 2007 Freeing the Foot
Integrating the Foot Core System into Rehabilitation for Lower Extremity Injuries Patrick O. McKeon, PhD, ATC, CSCS, François Fourchet, PT, PhD 2015
The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function PO McKeon, J Hertel, D Bramble… - British journal of sports …, 2014

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie en podotherapie worden vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink