Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Nancy

“Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

Covid-19 en huidaandoeningen aan de voeten

Een nieuwe huidaandoening?

Sinds de uitbraak van het Covid-19 virus is het aantal meldingen van mensen met huidaandoeningen (aan de voeten) toegenomen. In Spanje, Italië en Amerika zijn meerdere gevallen van deze huidaandoeningen gemeld, en sinds kort wordt er ook in Nederland aandacht aan besteed.

Of er werkelijk een relatie bestaat tussen besmetting met het Covid-19 virus en huidaandoeningen is nog niet met zekerheid aangetoond, maar het is goed om hier alert op te zijn.

Jeukende, rode en blauwachtige verkleuringen

De huidaandoeningen komen voornamelijk voor aan de voeten, maar ook huiduitslag op andere delen van het lichaam wordt mogelijk in verband gebracht met een Covid-19 besmetting. De huidaandoeningen kunnen zich uiten in jeukende, rode en blauwachtige verkleuringen, soms met blaasjes die lijken op waterpokken. Er kan ook sprake zijn van een pijnlijk en/of branderig gevoel en/of rode zwelling. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij wintertenen, fenomeen van Raynaud, een allergie, een schimmelinfectie of eczeem.

Bekijk een voorbeeldfoto

Kinderen en jongeren

Opvallend is dat de huidaandoeningen die in verband worden gebracht met een Covid-19 besmetting voornamelijk worden gezien bij kinderen en jongeren, die zelf (nog) geen andere symptomen hebben van Covid-19 maar mogelijk wel drager van het virus zijn.

Oorzaken van deze huidaandoening

Over de oorzaak van de huidaandoeningen is nog geen duidelijkheid, maar er zijn tot nu toe drie mogelijke theorieën. De huidaandoeningen zouden kunnen ontstaan door:

  • Een algemene ontstekingsreactie van het lichaam op het Covid-19 virus
  • Een ontsteking van de wanden van de bloedvaten (vasculitis)
  • Bloedstolsels in de bloedvaten van de huid (bloedstolsels kunnen een complicatie zijn van Covid-19)

Behandeling van deze huidaandoening

De behandeling bestaat vooralsnog alleen uit het bestrijden van de symptomen door de huisarts of dermatoloog. Eventueel kunnen vaatverwijdende medicijnen worden voorgeschreven.

Wat kun je doen als je huidaandoeningen aan de voeten ziet of ervaart?

  • Neem het zekere voor het onzekere en ga in thuisisolatie
  • Neem foto’s van de voeten
  • Neem telefonisch contact op met de huisarts en vraag of een Covid-19 test mogelijk is.
  • Neem telefonisch contact op met de podoloog en/of (medisch) pedicure voor advies.

Zolang niet zeker is of huidaandoeningen aan de voeten iets te maken kunnen hebben met een besmetting met het Covid-19 virus, is voorzichtigheid geboden.

Vind een praktijk

Vermoed u dat u of uw kind dezelfde huidaandoening heeft? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.