Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Clasina

“Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

“Au, ik heb mijn enkel verzwikt”

Alles over een verzwikte enkel

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen voet en onderbeen. De enkelbanden (ligamenten), gewrichtskapsel en pezen houden de voet en onderbeen bij elkaar en geven stevigheid aan het enkelgewricht.

Niet elke verzwikte enkel is overigens een verstuikte enkel. Een verzwikking is puur het omklappen van de voet. Vaak vangen de spieren dat moeiteloos op en heb je er geen last van. Pas als de spieren het niet kunnen opvangen en de banden overrekt raken en scheuren, is het een verstuiking.

Hoe ontstaat een verzwikte enkel?

Iedereen, van topsporter tot de meest inactieve persoon, kan een enkelblessure oplopen. Het gebeurt vaak op een onbewaakt moment. Sommige activiteiten geven meer kans op een verzwikking met name bij contactsporten, indoorsporten, of lopen op een oneffen ondergrond.

De voet zwikt meestal naar buiten om, we noemen dit ook wel een inversietrauma.

Wat zijn de klachten van een verzwikte enkel?

De klachten variëren afhankelijk van de ernst van de verstuiking. De enkel doet pijn en begint meestal na een paar uur behoorlijk te zwellen. Steunen is vaak niet meer mogelijk. Door het overrekken kunnen er ook kleine scheurtjes ontstaan. Soms scheurt de hele enkelband, daarbij gaan er bloedvaatjes stuk wat ervoor zorgt dat de enkel dik en blauw wordt.

Wat is de behandeling van een verzwikte enkel?

Het is belangrijk om zwelling zoveel mogelijk te voorkomen. De volgende maatregelen dienen in acht genomen te worden bij een verzwikking/verstuiking.

  • Ontzie de enkel en probeer er zo weinig mogelijk op te staan
  • Koel de enkel minstens 15 minuten (ijspakking)
  • Na het koelen geeft een drukverband de enkel steun en tegendruk tegen de zwelling
  • Omhoog leggen van de enkel vermindert de zwelling

Voorkom een enkelverzwikking

Een (register) podoloog of podotherapeut kan zorgen voor meer stabiliteit van de enkel na genezing van het inversietrauma en dus zorgen dat u minder snel de enkel verzwikt. Dit kan met de volgende behandelingen:

  • Corrigerende/stabiliserende zolen
  • Schoenadvies
  • Stabiliteit oefeningen

Heeft u nog klachten na een verstuiking/verzwikking. Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.